top of page

Gyermekkori kötelező és ajánlott védőoltások

Clipboard.png
82309-OGQWH7-563.jpg

1

BCG
(bacille calmette-guérin)

Az újszülötteket a szülészeti intézményben oltják BCG oltóanyaggal, ami a súlyos kisdedkori tuberkulózis ellen ad védelmet.

2

DTPa-IPV-Hib
(diphteria, tetanus, pertussis, polio)

Csecsemőkortól egy kombinált oltás a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás és a Haemophilus influenzae b baktérium ellen, mely gennyes agyhártyagyulladást, véráramfertőzést, gégefőgyulladást, tüdőgyulladást, középfülgyulladást, arcüreggyulladást okoz.
A csecsemőkorban háromszor beadott
oltást 18 hónaposan szükséges ismételni, majd 6 évesen már Hib komponens nélkül. VI. osztályban a diphteria, a tetanus és a pertussis emlékeztető, kombinált oltást kapják meg a serdülők.

3

PCV 13
(pneumococcus)

Pneumococcus baktérium gennyes agyhártyagyulladást, véráramfertőzést, tüdőgyulladást, középfülgyulladást okoz. Az oltással csecsemő- és felnőttkorbanleggyakrabban a 13 típus okozta fertőzés okozta megbetegedély akadályozható meg. Az oltás csecsemőkorban 3 adagból áll.

82309-OGQWH7-563.jpg

4

MMR
(morbilli, mumpsz, rubeola)

A kanyaró, a mumpsz (járványos fültőmirigy gyulladás) és a rubeola (rózsahimlő) elleni élő, gyengített vírust tartalmazó oltást 15 hónaposan kapják a csecsemők és VI. osztályos korban ismétlik meg.
Akár 9 hónapos kortól javasolt külföldi utazás és/vagy járványügyi helyzet megváltozása esetén.

5

Varicella
(bárányhimlő)

Kiütéses vírusfertőzés, ami legtöbbször ártalmatlan, de súlyos szövődményekkel is járhat, bőrfertőzést, vérmérgezést, tüdő-, szívizom- és májgyulladást okozhat.
Az oltás két adagból áll. 9 hónapos kortól adható. A beteggel való érintkezés után 72 órán belül van esély a fertőzés kivédésére. 2 oltásból álló, 13 és 16 hónapos korban adott kötelező védőoltás.

6

Hepatitis B

A vírus okozta fertőző májgyulladás
sárgasággal, általános tünetekkel, gyengeséggel jár.
Szexuális úton, vérrel és testnedvekkel terjed. Krónikus gyulladáshoz, májzsugorhoz, májrákhoz vezető fertőzés.

82309-OGQWH7-563.jpg

7

MENC / MENCACWY / MenB
(meningococcus A, B, C, W és Y csoportjai)

Meningococcus baktérium típusai cseppfertőzéssel terjedő, nehezen felismerthető, rendkívül gyors lefolyású, ezért magas halálozással járó fertőzést okozhatnak, mely gennyes agyhártyagyulladásként és/vagy véráramfertőzésként jelenik meg. A meningococcus okozta megbetegedés megelőzésében segíthetnek a védőoltások. Életkori rizikó alapján 2 hónapos kortól 25 éves korig javasolt a folyamatos védettséget fenntartani. 
A meningococcus C és B ellen egykomponensű, az A, C, W, Y ellen 4 komponensű oltóagyagok vannak forgalomban. Az oltási adagok száma az oltóanyagtól és a gyermek életkorától függően változnak.

8

HPV
(humán papillóma vírus)

A humán papillóma vírus az emberi hámsejten szaporodik, nemi úton terjed, jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős. Fiúknak és lányoknak egyaránt javasolt. 2 és 9 valensű oltóanyagok vannak forgalomban. A 9 komponensű oltóanyagok a rosszindulatú daganatos elfajulás mellett a jó indulatú szemölcsös elváltozás kialakulása ellen is védenek. Az oltóanyagok 9 éves kortól adhatóak, életkortól függően 2, illetve 3 adagból állnak.

9

Rotavírus

A gyomor-bélrendszer gyulladásával járó vírusfertőzés. Súlyos szövődménye a kiszáradás, ami kórházi kezeléshez vezethet.  Két, illetve három dózisú, szájon át adható, élő gyengített vírust tartalmazó oltóanyaggal előzhető meg.
6 hetes kortól javasolt alkalmazni. A két adagos oltásnál a vakcinációt lehetőleg 16 hetes kor előtt kell elvégezni, de 24 hetes korig mindenképp be kell fejezni. A három adagos oltásnál az első dózist legkésőbb 12 hetes korig kell beadni, a 3. adagot legkésőbb a 32. héten lehet alkalmazni.

82309-OGQWH7-563.jpg

10

KULLANCS-ENCEPHALITIS

Kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére. A kullancsencephalitisszel szemen a védőoltások alkalmazása hatékony segítséget jelenthet. A folyamatos védelem fenntartásának érdekében rendszeres emlékeztető oltás szükséges.
Az oltás Lyme betegség ellen nem ad védelmet!

11

Influenza

Cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzés.
A teljes elölt vírus burok oltóanyag 3 éves kortól, vírus burok – alegység oltóanyagok 6 hónapos kortól adhatók. Utóbbinál első oltás alkalmával, 9 évesnél fiatalabb gyermekeknek 2 adagra van szükség, minimum 4 hét különbséggel. Az oltások évente ismétlendők, mert a vírus szerkezete évről évre változhat és új vírus is megjelenthet. 6 hónapos kor alattiakat az oltott környezet védi.

12

Hepatitis A

A Hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladás széklettel, ivóvízzel, ritkán vérkészítménnyel terjed. 1 éves kor felett javasolható.

bottom of page