top of page
pexels-pixabay-40568.jpg

Hírek

Igyekszem naprakész információkkal ellátni Önöket különböző gyakori betegségekkel, kórállapotokkal, oltásokkal és a rendelésemet érintő eseményekkel kapcsolatban. Kérem, ezért időnként nézzék meg a honlapom ezen aloldalát.

Felváltva betegeskednek otthon a gyerekek hónapok óta

Úgy tűnik, mintha ezen a télen betegebbek lettek volna a gyerekek, és ez az állapot még most is tart, sokan hiányoznak az iskolából, illetve jellemzően vissza-visszaesnek. Ráadásul olyan ijesztőnek hangzó betegségek is felütötték a fejüket, mint például a skarlát vagy a covidos arcüreggyulladás. Dr. Havasi Katalint, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét kérdeztük ennek okáról, és arról, mivel érdemes erősíteni a gyerekek immunrendszerét.

sick-family-blowing-their-noses_13339-173122.jpg
1649852079-Aypdz6MLf_lg.jpg

Alattomos betegség támadja a magyar szülőket

Lakossági közlések alapján az elmúlt 1-2 hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon a jellemzően kisgyermekek körében terjedő kéz-láb-száj betegséget. Az NNK szerint azonban nem lehet járványról beszélni, noha leszögezik, hivatalosan nem kell jelenteni jelenleg a kór megjelenését. A Pénzcentrumnak nyilatkozó orvos viszont arról beszélt, valóban egyre többen fordulnak ellátásért ezzel a betegséggel. Kemenesi Gábor virológus szerint is való igaz, hogy ismét megjelent a betegség itthon, és felnőttekre is átragadhat. De a szakeber szerint pánikolni teljesen felesleges.

Gyerekek 18 fokban – van ok az aggodalomra?

A termosztátok lejjebb tekerése sokakat kellemetlenül érint, ám ha ezt észszerű határok közt tesszük, egészségügyi kockázatot nem rejt. Hogyan növelhetjük a komfortérzetünket, és kell-e tartanunk attól, hogy az alacsonyabb hőfok gondot okoz a gyerekeknek?

hidegebb_freepik.jpg
21f91376f7ab4fb29c7d39a6589ce086.jpg

Járványként terjed a gyermekkori elhízás

Bár a leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban továbbra is az asztma, a friss egészségügyi adatok azt mutatják, csökken az ezzel küzdő 18 év alattiak száma. A szakma napjaink legsúlyosabb gyermekkori problémájának az elhízást tartja.

Fontos a megfelleő immunizáció nyáron az őszi közösségi időszakra való felkészülésért

A nyárra jellemzőek a rövidebb, enyhébb lefolyású fertőzéssek, de ősszel a bölcsődei és óvodai közösségi élet kezdetével megugranak a fertőzések. Fontos a megfelelő védelem kialakítása még a nyár során, a megfelelő vitaminellátottság elérése, és egy erős immunredszer építése friss zöldség- és gyümölcsfogyasztással, változatos táplálkozással és kellő mennyiségű testmozgással, valamint javasolt a védőoltások (a kötelezők mellett az opcionálisok) beadatása is. 

A gyakrabban betegeskedő gyermekek számára léteznek receptre kapható speciális immunerősítő készítmények, melyekről a házi gyermekorvosukkal konzultálhatnak a szülők.

Mr1.png
Screenshot 2022-08-15 18.17.04.png

Egyre több a covidos fiatal

A gyermekorvosi praxisonkénti jelenleg heti 5-10 eset szinte biztosnak tekinthető, a többszöri megbetegedést és a későbbi esetleges súlyosabb tüneteket okozó mutációkat elkerülendő továbbra is nagyon fontos a koronavírus elleni oltás felvétele.

Huszonkét gyerek van kórházban Magyarországon koronavírus-fertőzéssel

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt javasolja a szülőknek, hogy mielőbb kérjék gyereküknek a koronavírus elleni oltást. 

A koronavírus-fertőzöttek körében a gyermekek aránya az elmúlt hetekben nem érte el a 10 százalékot. A kórházakban jelenleg 1500 fertőzöttet ápolnak, közülük 22 fő gyermek – közölte az RTL Híradójának megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Azt írták, a járvány korábbi hullámaitól eltérően most magas a lakosság átoltottsága, védettsége.

Az 5-11 éves gyermekek 13 százalékát, a 12-15 évesek 38 százalékát, a 16-17 évesek 58 százalékát oltatták be a szülők.

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. Nyári gyermektáborba csak egészséges, tünetmentes gyerekeket küldjenek a szülők, megtanítva őket az alapvető higiéniás normákra, tünetek esetén pedig forduljanak a tábor szervezőihez, illetve a házi gyermekorvoshoz.

A Híradó által megkérdezett gyerekorvos rendelőjében minden napra jut legalább egy-két covid pozitív gyerek. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke saját praxisában azt tapasztalja, hogy már csecsemők is elkapják a fertőzést. Van köztük, aki kórházi ellátásra is szorult. Ezért azt javasolta: az a szülő, aki teheti, mielőbb kérje gyerekének az oltást, így a tanéve elejére kialakulhat a gyerekek védettsége a vírussal szemben. 

Screenshot 2022-08-15 18.01.01.png
bottom of page